Rebenreute, Heller Designstudio, Doppelhaus

Tetris House

Rebenreute, Heller Designstudio, Doppelhaus
Rebenreute, Heller Designstudio, Doppelhaus
hillhouse

In collaboration with Lohrmann Architects:

The four-storey residential building with mansard roof is on a slope inclining steeply to the southwest hillside plot, in Stuttgart Höhenrand. As a result of nested floor plans, the two residences and four levels have an orientation in all four directions. Opening of the residential floors via large windows with diverse views of Stuttgart’s Höhenrand is characteristic of both residences, along with their integration with the adjacent outdoor spaces. The height differences give rise to different exposed or protected areas that extend the living space into the garden.

The land plot is located on the edge of a wooded conservation area. The colours of the materials were moderately chosen as earthy natural tones. The facades are clad with pre-greyed timber formwork. Their warm brown tones seamlessly flow into the metal roof made of colour-coated aluminium tracks. The windows are also externally mounted flush to the formwork. The result is a powerful building structure that harmoniously blends into the landscape.

The atmosphere of the interior is determined by natural materials: the cement grey of the supporting walls and ceilings made of raw retaining reinforced concrete, contrasts with the warm tone of the fittings and stairs made of oiled oak. These are harmoniously combined via the warm white terrazzo with the vibrant impression of sharpened natural stone gravel in warm yellow-brown. Highlights are provided by details in brass.

Rebenreute, Heller Designstudio, Doppelhaus
Rebenreute, Heller Designstudio, Doppelhaus
Rebenreute, Heller Designstudio, Doppelhaus
Haus_Rebenreute_102_inside